Długość tworzącej Stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Długość tworzącej Stożka
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym.Objętość stożka jest równa \(\displaystyle{ 9\pi}\).Tworząca \(\displaystyle{ l}\) stożka ma długość?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długość tworzącej Stożka
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2 = 9\pi}\)
\(\displaystyle{ r^2=27}\)
\(\displaystyle{ r=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ (6 \sqrt{3} )^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 108 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ l^2 = 54}\)
\(\displaystyle{ l=3 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ r^2=27}\)
\(\displaystyle{ r=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ (6 \sqrt{3} )^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 108 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ l^2 = 54}\)
\(\displaystyle{ l=3 \sqrt{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Długość tworzącej Stożka
wynik jest zły powinno wyjść \(\displaystyle{ l=3\sqrt{2}}\) wzór na objętość stożka wg mnie to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2h = 9\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długość tworzącej Stożka
masz racje, tak to jest jak sie ogląda telewizję i rozwiazuje zadania
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2 h= 9\pi}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2 =2l^2}\)
\(\displaystyle{ l=r \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h^2 = l^2 - r^2}\)
\(\displaystyle{ h^2 = \left(r \sqrt{2} \right)^2 - r^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=r^2 \Rightarrow h=r}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2 h= 9\pi \Rightarrow \frac{1}{3}\pi r^3 = 9\pi \Rightarrow r^3=27 \Rightarrow r=3}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 6^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 2l^2=36 \Rightarrow l^2 = 18 \Rightarrow l=3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2 h= 9\pi}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2 =2l^2}\)
\(\displaystyle{ l=r \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h^2 = l^2 - r^2}\)
\(\displaystyle{ h^2 = \left(r \sqrt{2} \right)^2 - r^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=r^2 \Rightarrow h=r}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2 h= 9\pi \Rightarrow \frac{1}{3}\pi r^3 = 9\pi \Rightarrow r^3=27 \Rightarrow r=3}\)
\(\displaystyle{ (2r)^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 6^2 = 2l^2}\)
\(\displaystyle{ 2l^2=36 \Rightarrow l^2 = 18 \Rightarrow l=3 \sqrt{2}}\)