Mam problem z zadaniami:
1.Oblicz promień koła jeżeli pole wycinka kolowego jest 157 cm kwadratowych,a kąt środkowy który wyznacza ten wycinek ma miarę:
a) L=100 stopni
b)L=250 stopni
2.Pole pierścienia wynosi 8478 cm kwadratowych.Promień większego okręgu ograniczajacego ten pierścien ma dlugosc 60 cm.oblicz promien mniejszego okręgu.Przyjmij że \(\displaystyle{ \pi}\)=3,14.
Z góry dziękuję.
Promień koła
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Promień koła
Wystarczy podstawić do wzorów
1.
\(\displaystyle{ P= \frac{ \alpha }{260^o} \pi r^2}\)
2.
\(\displaystyle{ r_{1}=60}\)
\(\displaystyle{ P_{1} - P_{2} = 8478}\)
\(\displaystyle{ P_{1}-P_{2} = \pi r_{1}^2 - \pi r_{2}^2}\)
1.
\(\displaystyle{ P= \frac{ \alpha }{260^o} \pi r^2}\)
2.
\(\displaystyle{ r_{1}=60}\)
\(\displaystyle{ P_{1} - P_{2} = 8478}\)
\(\displaystyle{ P_{1}-P_{2} = \pi r_{1}^2 - \pi r_{2}^2}\)