Ostrosłup ma 6 krawędzi równej długości. Wiedząc, że suma tych krawędzi wynosi 24 oblicz pole podstawy tego ostrosłupa.
Będę wdzięczna za pomoc
Pole podstawy Ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole podstawy Ostrosłupa
jeżeli ma 6 krawedzi równej długości to jest to czworościan foremny czyli ostrosłup którego podstawa jak i ściany boczne sa trójkatami równobocznymi
\(\displaystyle{ 6a=24 \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = 4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 6a=24 \Rightarrow a=4}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = 4 \sqrt{3}}\)