Kubek mający kształt walca o średnicy podstawy 6cm i wysokości 8cm jest w 80% napełniony sokiem pomarańczowym. Wkładamy do niego 6 idealnie równych kulek lodu, każda o średnicy 2cm . Czy sok z kubka się wyleje?
No na maxa masakryczne zadanie dla mnie
Proszę o pomoc
kubek o kształcie walca
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
kubek o kształcie walca
Objętość kubka
\(\displaystyle{ V = \pi r^2 \cdot H = \pi \cdot 3^2 \cdot 8 = 72\pi \ cm^3}\)
objętość kostek lodu
\(\displaystyle{ V_{k} = 6 \cdot \frac{4}{3}\pi r^3 = 8\pi \cdot 1^3 = 8\pi \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ 0,8V + V_{k} = 0,8 \cdot 72\pi + 8\pi = 57,6\pi + 8\pi = 65,6\pi \ cm^3}\)
Jak widac sok nie wyleje się
\(\displaystyle{ V = \pi r^2 \cdot H = \pi \cdot 3^2 \cdot 8 = 72\pi \ cm^3}\)
objętość kostek lodu
\(\displaystyle{ V_{k} = 6 \cdot \frac{4}{3}\pi r^3 = 8\pi \cdot 1^3 = 8\pi \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ 0,8V + V_{k} = 0,8 \cdot 72\pi + 8\pi = 57,6\pi + 8\pi = 65,6\pi \ cm^3}\)
Jak widac sok nie wyleje się