Długość wysokości walca jest równa długości promienia jego podstawy. Jeśli P oznacza sumę pól podstawy tego walca, zaś B pole jego powierzchni bocznej, to:
a) P=B, b) P=2B, c) 2P=B, d) P=4B
może ktoś mi to wytłumaczyć, w ogóle nie rozumiem tego zadania...
H walca pole podstawy walca i pole powierzchni bocznej
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
H walca pole podstawy walca i pole powierzchni bocznej
\(\displaystyle{ h=r}\)
\(\displaystyle{ P=2\pi r^2}\)
\(\displaystyle{ B = 2\pi r \cdot h = \2\pi r^2}\)
czyli \(\displaystyle{ P=}\)B
\(\displaystyle{ P=2\pi r^2}\)
\(\displaystyle{ B = 2\pi r \cdot h = \2\pi r^2}\)
czyli \(\displaystyle{ P=}\)B