Oblicz pole powierzchni całkowitej i obwód podstawy walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 lis 2004, o 17:45

Oblicz pole powierzchni całkowitej i obwód podstawy walca

Post autor: mike »

w czasie jazdy autostradą uczniowie obserwowali budowe drugiegi pasa ruchu.walec o srednicy1m i szerokosci 2 m ubijał piasek
1)jaka jest powierzchniawalca ?
A)12,56m^2 B) 6,28,^2 c)9,42^2 D)5,14
2)ile pelnych obrotow musi wykonac walec,aby ubic piasek na dlugosci 94,2m ?
A)45 B)60 C)30 D)50


jest to moje ostatnie zadanie ktore przesylam nastepne beda w nastepny tydzien
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Oblicz pole powierzchni całkowitej i obwód podstawy walca

Post autor: gnicz »

Wstawiaj tematy do odpowiednich dzialow!

Powierzchnia calkowita walca wynosi V=D*h + 2*P, gdzie D to obwod podstawy, h to wysokosc, a P to pole podstawy. Mamy:

D = Pi*d
P = Pi*(d/2)^2 = Pi*d^2/4

gdzie d to srednica. Wystarczy podstawic.

Aby przesunac sie na odleglosc l, walec musi wykonac n obrotow, gdzie n:

n = l/D = l/Pi*d

Pozdrawiam, GNicz
ODPOWIEDZ