Zapisz wzór na pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa:
1. Graniastosłup prosty o podstawie trójkąta prostokątnego
2. Graniastosłup prosty o podstawie trapezu równoramiennego
Bardzo bym prosiła o wytłumaczenie mi jak zrobić to zadanie. Dziękuje i czekam.
Zapisz wzór na pole powierzchni całkowitej i objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Zapisz wzór na pole powierzchni całkowitej i objętość
1.
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2 \cdot P_{p} + P_{pb} = 2 \cdot \frac{1}{2}a \cdot b + a \cdot H+b \cdot H+c \cdot H = a \cdot b + H(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p} \cdot H=\frac{1}{2}a \cdot b \cdot H}\)
2.
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2P_{p} + P_{pb} = 2 \cdot \frac{1}{2}(a+b)h + a \cdot H+b \cdot H + 2c \cdot H = (a+b)h + H(a+b+2c)}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H= \frac{1}{2}(a+b)h \cdot H}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2 \cdot P_{p} + P_{pb} = 2 \cdot \frac{1}{2}a \cdot b + a \cdot H+b \cdot H+c \cdot H = a \cdot b + H(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p} \cdot H=\frac{1}{2}a \cdot b \cdot H}\)
2.
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2P_{p} + P_{pb} = 2 \cdot \frac{1}{2}(a+b)h + a \cdot H+b \cdot H + 2c \cdot H = (a+b)h + H(a+b+2c)}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H= \frac{1}{2}(a+b)h \cdot H}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, o 16:58 przez agulka1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
Zapisz wzór na pole powierzchni całkowitej i objętość
tylko że ja bym chciała wiedzieć jak to się robi. Gotowiec mi niepotrzebny.