odległośc punktu od przekątnej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

odległośc punktu od przekątnej

Post autor: asiula0321 »

Dany jest sześcian ABCDA'B'C'D'. P jest punktem przecięcia sie przekatnych ściany bocznej AA'DD'. Wykaż że odległośc punktu P od przekatnej BD' sześcianu jest równa \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{6} }{6}}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

odległośc punktu od przekątnej

Post autor: lukasz1804 »

Mamy \(\displaystyle{ |BP|=\sqrt{(\frac{a\sqrt{2}}{2})^2+a^2}=\sqrt{\frac{3a^2}{2}}=\frac{a\sqrt{6}}{2}, |D'P|=\frac{a\sqrt{2}}{2}, |BD'|=a\sqrt{3}}\) (korzystamy wyłącznie z twierdzenia Pitagorasa). Ze wzoru Herona wyznacz pole \(\displaystyle{ p}\) trójkąta \(\displaystyle{ BPD'}\), a następnie wyznacz szukaną odległość \(\displaystyle{ x}\) ze wzoru \(\displaystyle{ p=\frac{|BD'|\cdot x}{2}}\).
ODPOWIEDZ