Witam,
Mam problem z zadaniami, proszę o pomoc.
Byłem nie obecny z powodu choroby i nic nie wiem, a jutro piszemy sprawdzian,
Z góry dziękuje.
1) Suma długości krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka sześcianu wynosi 18cm. Oblicz długość przekątnej tego sześcianu.
2) W mleczarni rozlano 1000 litrów śmietany do kartonów o pojemności 250cm3 każdy.
W ten sposób napełniono ?
3) Dach altanki ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wymiarach podanych na rysunku. Ile metrów kwadratowych papy nalezy zakupić na pokrycie tego dachu ? Dolic 10% papy na łączenia.
[/url]
Graniastosłupy, stożki,
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Graniastosłupy, stożki,
1.
\(\displaystyle{ 3a=18 \Rightarrow a=6}\)
\(\displaystyle{ D=a \sqrt{3}=6 \sqrt{3}}\)
2.
\(\displaystyle{ 1l=1dm=1000cm^3}\)
\(\displaystyle{ 250cm^3 = 0,25l}\)
\(\displaystyle{ 1000l : 0,25l = 4000 \ opakowan}\)
3.
\(\displaystyle{ P_{Pb} = 4 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h_{b}}\)
\(\displaystyle{ a=4, b=2,9}\)
\(\displaystyle{ h_{b}= \sqrt{b^2 - \left( \frac{1}{2}a \right)^2 } = \sqrt{(2,9)^2 - 2^2} = \sqrt{8,41-4} = 2,1}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 2 \cdot 4 \cdot 2,1 = 16,8 \ m^2}\)
na pokrycie dachu należy zakupić \(\displaystyle{ 16,8 \cdot 1,1 = 18,48 \ m^2}\) papy
\(\displaystyle{ 3a=18 \Rightarrow a=6}\)
\(\displaystyle{ D=a \sqrt{3}=6 \sqrt{3}}\)
2.
\(\displaystyle{ 1l=1dm=1000cm^3}\)
\(\displaystyle{ 250cm^3 = 0,25l}\)
\(\displaystyle{ 1000l : 0,25l = 4000 \ opakowan}\)
3.
\(\displaystyle{ P_{Pb} = 4 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h_{b}}\)
\(\displaystyle{ a=4, b=2,9}\)
\(\displaystyle{ h_{b}= \sqrt{b^2 - \left( \frac{1}{2}a \right)^2 } = \sqrt{(2,9)^2 - 2^2} = \sqrt{8,41-4} = 2,1}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 2 \cdot 4 \cdot 2,1 = 16,8 \ m^2}\)
na pokrycie dachu należy zakupić \(\displaystyle{ 16,8 \cdot 1,1 = 18,48 \ m^2}\) papy