krawedz podstawy
krawedz podstawy
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 5 cm . Oblicz ole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa , jeśli przekątna jego bocznej sciany tworzy z krawędzią podstawy kat 30 stopni .
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
krawedz podstawy
\(\displaystyle{ tg30^o = \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3} = \frac{h}{5}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{5\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2a^2 + 4ah = 2\cdot 5^2 + 4\cdot 5 \cdot \frac{5\sqrt{3}}{3} = 50(1+\frac{2\sqrt{3}}{3}) \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3} = \frac{h}{5}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{5\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2a^2 + 4ah = 2\cdot 5^2 + 4\cdot 5 \cdot \frac{5\sqrt{3}}{3} = 50(1+\frac{2\sqrt{3}}{3}) \ cm^2}\)