pole boczne ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
isunia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta

pole boczne ostrosłupa

Post autor: isunia »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości c i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\). Każda ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze \(\displaystyle{ \beta}\) .Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.



to zadanie było już na forum, niestety nierozwiązane.

wiem,że spodek wys. to środek okręgu wpisanego w podstawę,czyli trójkąt porstokątny.jak obliczyć jego promień.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

pole boczne ostrosłupa

Post autor: wujomaro »

W trójkącie prostokątnym
\(\displaystyle{ a=csin \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=btg \alpha}\)
------------------------------------------------------
\(\displaystyle{ r= \frac{2p}{a+b+c}}\)
Zastanow sie jak obliczyc wysokosc scian bocznych. Powiedzialem juz i tak za duzo.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ