Objętość graniastosłupa, ostrosłupa, walca i stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Nimrod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 mar 2010, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 3 razy

Objętość graniastosłupa, ostrosłupa, walca i stożka

Post autor: Nimrod »

1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, mając dane: krawędź podstawy \(\displaystyle{ a = 6cm}\) i wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ H = 12cm}\).

2. Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, mając dane: krawędź podstawy \(\displaystyle{ a = 6cm}\) i wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H = 12cm}\).

3. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca o promieniu podstawy \(\displaystyle{ r = 8cm}\) i wysokości \(\displaystyle{ H = 16cm}\).

4. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka o promieniu podstawy \(\displaystyle{ r = 8cm}\) i wysokości \(\displaystyle{ H = 16cm}\).

Wiem że banalne, ale pomóżcie
ODPOWIEDZ