Objętośc i pole powierzchni bryły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
SenioritaKamilaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Objętośc i pole powierzchni bryły

Post autor: SenioritaKamilaK »

Kwadrat, którego przekątna ma dł. 8dm obraca się dookola jednego z boków. Oblicz V i Pc powstałej bryły.

Prosze o pomoc
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Objętośc i pole powierzchni bryły

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} =8 \Rightarrow a=4 \sqrt{2}}\)

powstałą bryłą jest walec o wysokości i promieniu podstawy równym krawędzi kwadratu

\(\displaystyle{ r=h=a=4 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ P_{pc} = 2\pi r^2 + 2\pi r \cdot h = 4\pi r^2 = 4\pi \cdot (4\sqrt{2})^2 = 4\pi \cdot 32 = 128\pi \ dm^2}\)

\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot H = \pi r^3 = \pi \cdot (4\sqrt{2})^3 = 128\pi\sqrt{2} \ dm^3}\)
ODPOWIEDZ