mam problem prosze o szybkie rozwiazanie tego zadania ..nie wiem czemu cos mi nie chce wyjsc chyba zle dobieram kat ???
a o to tresc
podstawa graniastoslupa prostego jest kwadrat.Przekatna granistoslupa ma dlugosc 2dm i tworzy z krawedzia podstawy kat 60stopni.oblicz objetos granistoslupa..
wynik z odpowiedzi wynosi v= √2 dm � ale nie wiem jesli moge o cos prosic to o rysunek wyjasniajacy zaznaczenie kata
stereometria zadanie dlaczego ???
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
stereometria zadanie dlaczego ???
Dostajesz że długość krawędzi podstawy to 1 a wysokość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i dostajesz wynik zaraz ci zamieszcze rysunek do zadania.
Zdjęcie pod linkiem :
... 5ba83.html
czerwona to przekątna, zielona to przekątna ściany bocznej musisz sobaczyc ze tam powstaje kąt prosty i dostajesz trojkat 90 60 30 wyliczasz długość zielonej \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), długość krawędzi podstawy 1 ,obliczasz wysokość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) podstawiasz do wzoru i dostajesz objętość.
Zdjęcie pod linkiem :
... 5ba83.html
czerwona to przekątna, zielona to przekątna ściany bocznej musisz sobaczyc ze tam powstaje kąt prosty i dostajesz trojkat 90 60 30 wyliczasz długość zielonej \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), długość krawędzi podstawy 1 ,obliczasz wysokość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) podstawiasz do wzoru i dostajesz objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
- Podziękował: 4 razy
stereometria zadanie dlaczego ???
dzieki za pomoc wiem juz co robilem zle liczylem trojkat pozdrawiam