Szescian wpisany w stozek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
HBFS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opoczno
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Szescian wpisany w stozek

Post autor: HBFS »

Wiem ze takie zadanie jest juz na forum ale odpowiedz nie zgadza sie z odpowiedzia w ksiazce.


W stozek o promieniu r i wysokosci h wpisano szescian.
Oblicz krawedz szescianu.


\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \frac{h-x}{x\sqrt{2}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{x\sqrt{2}}{2}}\) oczywisice ale nie potrafie zrobic w texie ulamka pietrowego

Obliczam z tego x i wychodzi jak w odpowiedziach. Jednak cale rozwiazanie opiera sie na przekroju tego stozka, czyli trojkacie rownoramiennym z wpisanym kwadratem i twierdzeniu ze bok tego kwadratu bedzie rowny przekatnej sciany szescianu. I wlasnie tego nie moge zrozumiec, dlaczego ten bok kwadratu bedzie przekatna sciany a nie jej krawedzia?

Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Szescian wpisany w stozek

Post autor: Mortify »

Narysuj sobie jak wygląda to od spodu. zobacz, że to o czym mówisz nie może być krawędzią, ponieważ ten sześcian "nie zmieściłby" się w stożku. Spróbuj w myślach obrócić sobie stożek z wpisanym sześcianem i wtedy zobaczysz, że dopiero przekątna postawy to będzie ten kwadrat z przekroju, o którym mowa.
ODPOWIEDZ