Witam. Potrzebuję pomocy przy poniższym zadaniu :
Trapez prostokątny o podstawach 2 i 6. Krótsza przekątna trapezu jest prostopadła do dłuższego ramienia. długość tej przekątnej jest równa ... ?
Pozdrawiam.
Długość przekątnej trapezu.
Długość przekątnej trapezu.
no właśnie mi również tak się wydaje, niestety odpowiedzi nie przewidują takiego rozwiązania chociaż jest ono raczej oczywiste...
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Długość przekątnej trapezu.
Niech ta przekątna to \(\displaystyle{ x}\)
Wtedy z podobieństwa trójkątów mamy
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=\frac{6}{x}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ x^{2}=12}\)
\(\displaystyle{ x=2\sqrt{3}}\)
Wtedy z podobieństwa trójkątów mamy
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=\frac{6}{x}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ x^{2}=12}\)
\(\displaystyle{ x=2\sqrt{3}}\)