bardzo proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak poradzić sobie z tymi zadaniami
1.kulę przecięto płaszczyzną odległą od środka kuli o 4cm oblicz ile razy pole powierzchni jest większe od pola przekroju jeśli r kuli =10cm
2.ile kul o r=5 można pomalować 3 litrami farby jeśli 1 litr farby wystarczy na pomalowanie 9m kwadratowych powierzchni
3.kulę o promieniu 10 cm przecieto płaszczyzną odległą od jej środka 0 5 cm oblicz r przekroju
przekrój kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
przekrój kuli
do a)
według mnie to powinno być tak, że powierzchnie kuli normalnie ze wzoru liczysz, a powierzchnia przekroju to powierzchnia koła o \(\displaystyle{ r=2 \sqrt{21}}\)
masz odpowiedzi, bo sam jestem ciekawy -- 11 kwi 2010, o 14:05 --2) oblicz ze wzoru na powierzchnie kuli ile jedna taka kulka ma powierzchni i potem podziel/proporcje
3) analogicznie do 1)
według mnie to powinno być tak, że powierzchnie kuli normalnie ze wzoru liczysz, a powierzchnia przekroju to powierzchnia koła o \(\displaystyle{ r=2 \sqrt{21}}\)
masz odpowiedzi, bo sam jestem ciekawy -- 11 kwi 2010, o 14:05 --2) oblicz ze wzoru na powierzchnie kuli ile jedna taka kulka ma powierzchni i potem podziel/proporcje
3) analogicznie do 1)