Nie wiem w jaki sposób to zrobić..
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma 5cm, a wysokość bryły 8cm. Oblicz długość przekątnej tego graniastosłupa.
Granisatosłup prawidłowy sześciokatny
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nekla
Granisatosłup prawidłowy sześciokatny
oblicz z tw pitagorasa;
długość boku podstawy ma 5 cm, a więc dł. przekątnej pdst. 10 cm, następnie wysokość 8 i wzaz z dł. przekątnej graniastosłupa tworzą trójka prostokątny.
długość boku podstawy ma 5 cm, a więc dł. przekątnej pdst. 10 cm, następnie wysokość 8 i wzaz z dł. przekątnej graniastosłupa tworzą trójka prostokątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Granisatosłup prawidłowy sześciokatny
\(\displaystyle{ d_{p} = 2a = 10}\)
\(\displaystyle{ D= \sqrt{H^2 + d_{p}^2} = \sqrt{8^2 + 10^2} = \sqrt{164} = 2 \sqrt{41}}\)
\(\displaystyle{ D= \sqrt{H^2 + d_{p}^2} = \sqrt{8^2 + 10^2} = \sqrt{164} = 2 \sqrt{41}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 kwie 2010, o 12:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nekla