Wysokość graniastosłupa prostego trójkątnego ma długość 1. Dwie przekątne ścian bocznych prowadzone z tego samego wierzchołka mają długość pierwiastek z 3 i są do siebie prostopadłe. Pod jakimi kątami nachylone są do siebie ściany tego graniastosłupa??
Rysunek już mam ale nie wiem co dalej?? Pomóżcie..
Jakie są kąty nachylenia...??
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 kwie 2010, o 15:39
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Jakie są kąty nachylenia...??
1. Obliczyć z tw. pitagorasa wszystkie boki trójkąta w podstawie
\(\displaystyle{ \sqrt{2,} \sqrt{2} , \sqrt{6}}\)
i dalej z tw. cosinusów obliczyć kąty tego trójkąta
\(\displaystyle{ \sqrt{2,} \sqrt{2} , \sqrt{6}}\)
i dalej z tw. cosinusów obliczyć kąty tego trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 kwie 2010, o 15:39
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Jakie są kąty nachylenia...??
Niom już to obliczyłam i wyszedł mi trójkąt równoboczny... Dwa boki mają sqrt{3} a ta dolna podstawa ma x... Jak podziele go na pół to wyjdzie sqrt{3}, wysokość której nie mam i frac{x}{2} i z twierdz. Pit. nic to nie da..
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Jakie są kąty nachylenia...??
tak jak napisałem w podstawie wyjdzie trójkąt równoramienny o ramionach długości \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i podstawie długości \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) kąty tego trójkąta, a raczej np. cosinusy kątów tego trójkąta można obliczyć z tw. cosinusów
Innymi słowy kąty, pod jakimi są nachylone do siebie ściany graniastosłupa, to kąty płaskie trójkąta równoramiennego w podstawie, trzeba obliczyć miary kątów tego trójkąta, a wszystkie boki trójkata masz, to teraz trzeba z tw. np. cosinusów obliczyć te kąty, więcej nie powiem, bo i tak już wszystko co najważniejsze napisałem
Innymi słowy kąty, pod jakimi są nachylone do siebie ściany graniastosłupa, to kąty płaskie trójkąta równoramiennego w podstawie, trzeba obliczyć miary kątów tego trójkąta, a wszystkie boki trójkata masz, to teraz trzeba z tw. np. cosinusów obliczyć te kąty, więcej nie powiem, bo i tak już wszystko co najważniejsze napisałem