Kula wpisana w stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zlafoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 27 mar 2010, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Kula wpisana w stożek

Post autor: zlafoka »

Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o kącie przy wierzchołku \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) i podstawie długości 8. Wyznacz promień kuli wpisanej w ten stożek.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Kula wpisana w stożek

Post autor: Grzegorz t »

\(\displaystyle{ \tg(45- \frac{\alpha}{2} ) = \frac{r}{4}}\)
ODPOWIEDZ