Ważące tyle samo kostki margaryny i masła maja kształty prostopadłościanów. Kostka margaryny ma wymiary 9cm x 7cm x 4cm, a kostka masła ma wymiary 10cm x 7,5cm x 3cm. Co jest cięższe: litr masła czy litr margaryny?
Prosiłabym o dosyć dokładne rozpisanie mi rozwiązania
Objętość prostopadłościanu
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
Objętość prostopadłościanu
musisz obliczyć objętości tych prostopadlościanów, co bedzie mniejsze to litr bedzie cięższy ;d
\(\displaystyle{ V_{1}=9 \cdot 7 \cdot 4=252cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}=7,5 \cdot 3 \cdot 10=225cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{1}=9 \cdot 7 \cdot 4=252cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}=7,5 \cdot 3 \cdot 10=225cm ^{3}}\)
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Objętość prostopadłościanu
a aby to udowodnić można to napisać tak:Mikhaił pisze:musisz obliczyć objętości tych prostopadlościanów, co bedzie mniejsze to litr bedzie cięższy ;d
\(\displaystyle{ V_{1}=9 \cdot 7 \cdot 4=252cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}=7,5 \cdot 3 \cdot 10=225cm ^{3}}\)
Załóżmy, że kostka masła i kostka margaryny o podanych wymiarach waży kilogram. Wtedy układamy proporcję:
- dla margaryny
\(\displaystyle{ 1kg - 252cm ^{3} \\
xkg - 1000cm ^{3}}\)
otrzymamy, że \(\displaystyle{ 1000cm^3}\) czyli litr margaryny waży \(\displaystyle{ 3 \frac{244}{252} kg}\)
- dla masła
\(\displaystyle{ 1kg - 225cm ^{3} \\
xkg - 1000cm ^{3}}\)
otrzymamy, że \(\displaystyle{ 1000cm^3}\) czyli litr masła waży \(\displaystyle{ 4 \frac{100}{225} kg}\)
co dowodzi słuszności tezy:
Mikhaił pisze:co bedzie mniejsze to litr bedzie cięższy ;d