przekrój osiowy walca
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
przekrój osiowy walca
przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej 5 pierwiatków z 2 cm oblicz pb i v tego walca .
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
przekrój osiowy walca
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} \cdot 5 \sqrt{2}=2,5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{2}}\)
wystarczy podstawić do wzorów:
\(\displaystyle{ Pb=2 \pi rH}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^{2}H}\)
\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{2}}\)
wystarczy podstawić do wzorów:
\(\displaystyle{ Pb=2 \pi rH}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^{2}H}\)