Graniastosłup prosty w podstawie trójkąt prostokątny którego przyprostokątne mają długośc 4cm,6cm .oblicz pole powierzchni i objętość jeżeli wysokość ma 10 cm
prosze o szczegółowe rozwiązanie;)
Graniastosłup prosty
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 21 mar 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olsztyn
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Graniastosłup prosty
H= 10
\(\displaystyle{ P_{p}}\)= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*4*6=12
V=10*12= 120
\(\displaystyle{ 4^{2}}\) + \(\displaystyle{ 6^{2}}\) = \(\displaystyle{ c^{2}}\)
c= \(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}}\)= \(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)*10+6*10+4*10= 100 + 10\(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)
Pc= 2* Pp+Pb = 24+ 100 + 10\(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}}\)= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*4*6=12
V=10*12= 120
\(\displaystyle{ 4^{2}}\) + \(\displaystyle{ 6^{2}}\) = \(\displaystyle{ c^{2}}\)
c= \(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}}\)= \(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)*10+6*10+4*10= 100 + 10\(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)
Pc= 2* Pp+Pb = 24+ 100 + 10\(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)