promień kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
nic nie wiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 5 kwie 2010, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem

promień kuli

Post autor: nic nie wiem »

Kula A ma objętość równa 10 a kula B objętość 80. Promień kuli B jest większy niż promień kuli A :
Nerya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 paź 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podwarszawie
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

promień kuli

Post autor: Nerya »

\(\displaystyle{ 8 \cdot \frac{4}{3} \pi r_{1}^{3}=\frac{4}{3} \pi r_{2}^{3}


8 r_{1}^{3}=r_{2}^{3}


2 r_{1}=r_{2}}\)


Wychodzi na to, że 2 razy.
ODPOWIEDZ