Oblicz Pole całkowite i objętość walca , którego promień wynosi 3cm a przekątna przekroju osiowego , jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni.
Nie wiem jak to zrobić, a chce pomóc siostrze, pomozcie:)
Pole i objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Podwarszawie
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Pole i objętość walca
Jeżeli promień ma 3cm., to średnica, będąca zarazem jednym z boków prostokąta (przekroju osiowego) ma 6cm. Przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni, więc ma długość 12cm (krótsza przyprostokątna równa się połowie przeciwprostokątnej). Teraz z Pitagorasa wyliczasz wysokość:
\(\displaystyle{ H=\sqrt{12^{2}-6^{2}}=\sqrt{108}cm}\)
Gdy masz już wysokość i promień, możesz resztę policzyć normalnie ze wzoru.
\(\displaystyle{ H=\sqrt{12^{2}-6^{2}}=\sqrt{108}cm}\)
Gdy masz już wysokość i promień, możesz resztę policzyć normalnie ze wzoru.