Witam!
Mam problem z zadankami, proszę o pomoc.
1. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{6} \mbox{cm}}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli jego wysokość jest równa \(\displaystyle{ 8 \mbox{cm}}\).
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane: wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H=8 \mbox{cm}}\), kąt między wysokością a ścianą boczną \(\displaystyle{ \alpha =30^{\circ}}\).
3. Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o przekątnej długości \(\displaystyle{ 2 \mbox{cm}}\). Przekątna tego prostokąta tworzy z jego bokiem będącym wysokością walca, kąt \(\displaystyle{ 60 ^{
\circ}}\). Oblicz objętość walca.
4. Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ 4 \mbox{cm}}\) i \(\displaystyle{ 5 \mbox{cm}}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły otrzymanej przez obrót tego trójkąta wokół jego dłuższej przyprostokątnej.
5. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość kuli, jeśli pole koła wielkiego tej kuli jest równe \(\displaystyle{ 81 \pi \mbox{cm}^2}\).
6. Powierzchnia kulistego balonu po dopompowaniu zwiększyła się o \(\displaystyle{ 44\%}\). O ile procent wzrosła objętość balonu?
z góry dzięki, pozdrawiam
Kilka różnych zadań z geometrii w przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 kwie 2010, o 23:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sulmierzyce
- Podziękował: 1 raz
Kilka różnych zadań z geometrii w przestrzeni
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2010, o 23:45 przez czeslaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .