Promiec podstawy walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hehsik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

Promiec podstawy walca

Post autor: hehsik »

mam takie zadanie trudne dosc :p

Producent chce wyprodukowac puszke w ksztalcie walca o pojemnosci 300 \(\displaystyle{ CM^{3}}\)
I WYSOkosci 2 decymetrow.
Ile wynosi promien podstawy puszki w zaokragleniu do czesci dziesiatych?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Promiec podstawy walca

Post autor: tometomek91 »

Wzór na objętość walca \(\displaystyle{ V=2 \pi r \cdot H}\).
Mamy daną wysokość: 2dm=20cm i pojemnosć takiej puszki - podstawiamy:
\(\displaystyle{ 300=2 \pi r \cdot 20 \Rightarrow r=2,4\ cm}\).
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

Promiec podstawy walca

Post autor: Pan Mak »

objetosc \(\displaystyle{ V=\pi r ^{2}H}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \frac{15}{\pi} }}\)
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Promiec podstawy walca

Post autor: stan1906 »

tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ V=2 \pi r \cdot H}\).[/latex].
ja znam inny
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

Promiec podstawy walca

Post autor: Pan Mak »

Kiks.... Za dlugo w graniastoslupach siedze.... soryyy! kolega ma lepszy wzor
Przez te swieta mi sie w glowie wali! jeszcze raz sory za zamieszanie-- 6 kwietnia 2010, 20:47 --MAtura za miesiac a ja takie glupoty pisze:O
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Promiec podstawy walca

Post autor: tometomek91 »

Ups... przepraszam :)

oczywiście wzór Pan Mak'a, jest poprawny ;)
ODPOWIEDZ