Witam
Mam problem z zadaniem: Wiedząc, że pole powierzchni całkowitej stożka wynosi \(\displaystyle{ 360cm^{2}}\), a pole powierzchni bocznej wynosi \(\displaystyle{ 240cm^{2}}\), wyznacz tangens kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Tangens kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Tangens kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.
\(\displaystyle{ \pi rl+ \pi r^{2}=360}\)
\(\displaystyle{ \pi rl=240}\)
\(\displaystyle{ \pi r^{2}=360-240=120}\)
\(\displaystyle{ \frac{240}{l}r =120}\)
\(\displaystyle{ l=2r}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{r}{l} = \frac{r}{2r}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)
\(\displaystyle{ tg60= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \pi rl=240}\)
\(\displaystyle{ \pi r^{2}=360-240=120}\)
\(\displaystyle{ \frac{240}{l}r =120}\)
\(\displaystyle{ l=2r}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{r}{l} = \frac{r}{2r}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha =60}\)
\(\displaystyle{ tg60= \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
Tangens kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.
Oblicz pole podstawy
Wyjdzie 120. Ze wzoru na pole podstawy wylicz r
Pote ze wzoru na pole boczne wylicz l
Potem za pomoca pitagorasa wylicz H czyli wysokosc stozka
\(\displaystyle{ tg= \frac{H}{r}}\)
Wyjdzie 120. Ze wzoru na pole podstawy wylicz r
Pote ze wzoru na pole boczne wylicz l
Potem za pomoca pitagorasa wylicz H czyli wysokosc stozka
\(\displaystyle{ tg= \frac{H}{r}}\)