Trapez prostokątny o podstawach
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 17:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 12 razy
Trapez prostokątny o podstawach
Trapez prostokątny o podstawach 4 i 10 cm i kącie ostrym 30-stopni obraca się wokół krótszej podstawy. oblicz pole powierzchni otrzymanej bryły.
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Trapez prostokątny o podstawach
P figury = P walca + P boczne stożka
wysokość trapezu z trójkata 30 60 90.. wychodzi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) za to ramię \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pf=Pw+Pbs}\)
\(\displaystyle{ P= \pi r^{2}H + \pi rl}\)
(za H traktujemy dłuższą podstawę trapezu , za r wysokość trapezu, za l ramię trapezu)
\(\displaystyle{ P=144 \pi}\)
o ile sie gdzieś nie pomyliłam ;]
wysokość trapezu z trójkata 30 60 90.. wychodzi \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\) za to ramię \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pf=Pw+Pbs}\)
\(\displaystyle{ P= \pi r^{2}H + \pi rl}\)
(za H traktujemy dłuższą podstawę trapezu , za r wysokość trapezu, za l ramię trapezu)
\(\displaystyle{ P=144 \pi}\)
o ile sie gdzieś nie pomyliłam ;]