Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni ten zbiornik jeśli Pole-powierzchni całkowitej zbiornika jest równe \(\displaystyle{ 3 \pi}\) metrów kwadratowych a wysokość walca jest równe \(\displaystyle{ 2m}\).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Z góry dziękuję
Oblicz ile litrów płynu....
Oblicz ile litrów płynu....
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2010, o 17:32 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 17 razy
Oblicz ile litrów płynu....
\(\displaystyle{ 3\pi=4\pi r^{2}+4\pi r}\)
\(\displaystyle{ 4r^{2}+4r-3=0}\)
\(\displaystyle{ D:r \in r _{+}}\)
Policzysz pierwiastki równania jeden wykluczy dziedzina, a drugi to: \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2} \cdot H+ \frac{4}{3}\pi r^{3}= \frac{2}{3}\pi}\)
Teraz zamieniasz na \(\displaystyle{ dm^{3}}\) i gotowe.
\(\displaystyle{ 4r^{2}+4r-3=0}\)
\(\displaystyle{ D:r \in r _{+}}\)
Policzysz pierwiastki równania jeden wykluczy dziedzina, a drugi to: \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2} \cdot H+ \frac{4}{3}\pi r^{3}= \frac{2}{3}\pi}\)
Teraz zamieniasz na \(\displaystyle{ dm^{3}}\) i gotowe.