Dane są dwa sześciany. Objętość pierwszego jest osiem razy większa od objętości drugiego, wówczas pole powierzchni pierwszego sześcianu jest większe od pola powierzchni drugiego sześciany :
A)8 razy
B)6 razy
C)4 razy
D)2 razy
Proszę o dokładne wyjaśnienie
zamknięte. Dwa sześciany.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
zamknięte. Dwa sześciany.
\(\displaystyle{ V_1=a^3=8b^3 \\
V_2=b^3 \\
a^3=2^3b^3 \rightarrow a=2b \\
\\
P_1=6a^2=6 \left(2b \right)^2=24b^2 \\
P_2=6b^2 \\
\frac{24b^2}{6b^2}=4}\)
V_2=b^3 \\
a^3=2^3b^3 \rightarrow a=2b \\
\\
P_1=6a^2=6 \left(2b \right)^2=24b^2 \\
P_2=6b^2 \\
\frac{24b^2}{6b^2}=4}\)