Ostrosłup czworokątny prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
czlowiek_pajak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 3 wrz 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy

Ostrosłup czworokątny prawidłowy

Post autor: czlowiek_pajak »

Ściana boczna w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym jest nachylony pod kątem 70 stopni, a wysokość tej ściany ma długość 10 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość ostrosłupa. Wynik zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

Wyszło mi w przybliżeniu \(\displaystyle{ 146,54 cm^{3}}\)

Teraz pytanie - czy wynik jest prawidłowy? Z góry wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Ostrosłup czworokątny prawidłowy

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot 4000 \cdot sin70^0 \cdot cos^2{70^0} \approx 146,56}\)
ODPOWIEDZ