Przekątna ściany bocznej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Sochol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 mar 2010, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: byd

Przekątna ściany bocznej

Post autor: Sochol »

Pole powierzchni graniastoslupa prawidlowego sześciokątnego jest równe \(\displaystyle{ 240\sqrt{3}}\) ,a krawedz podstawy ma dlugosc 8.Oblicz długość przekątnej ściany bocznej.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Przekątna ściany bocznej

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ c= \sqrt{ \frac{12964}{3} }}\)
Nie chce mi sie pisac obliczen, ale chyba powinno wyjsc tyle.
Sochol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 mar 2010, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: byd

Przekątna ściany bocznej

Post autor: Sochol »

bo mi wyszlo ze wysokosc to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
a przekatna to \(\displaystyle{ \sqrt{67}}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Przekątna ściany bocznej

Post autor: Kacperdev »

Twój wynik jest bardziej prawdopodobny.
ODPOWIEDZ