Pole powierzchni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
--no--
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 24 lut 2010, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Pole powierzchni

Post autor: --no-- »

Przekątna sześcianu jest o 2 dłuższa od jego krawędzi. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole powierzchni

Post autor: Sherlock »

--no-- pisze:Przekątna sześcianu
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\)
--no-- pisze:Przekątna sześcianu jest o 2 dłuższa od jego krawędzi
\(\displaystyle{ d=a+2 \\ a \sqrt{3}=a+2}\) wylicz krawędź sześcianu czyli a, potem pole
ODPOWIEDZ