Figury obrotowe

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pinkfruit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łdz

Figury obrotowe

Post autor: pinkfruit »

1.Pole koła wielkiego = 6,25 pi . Oblicz promień koła
2.Przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 128 cm kwadr. Oblicz pole pow. całkowitej tego walca
3.Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym a promień jest podstawy sqrt{2} .Oblicz pole powierzchni bocznej stożka
4.Wysokość walca = 6 cm a promień podstawy 3 cm . Wysokość stożka = 18 cm a promien = 3 cm . Która bryła ma wiekszą objetość ?
5.Kąt rozwaria stożka ma 60 stopni a jego pole podstawy 16 pi cm kwadr. Oblicz wysokosc stożka
6.Kula o promieniu 5 cm i stożek o promieniu podst. 10 cm mają równe objetosci . Oblicz objetosc stożka
7.Trapez prost. w ktorym dł dłuzszej podst = 10 cm a kąt ostry 45 stopni obracamy wokól krótszej podst . Oblicz pole powierzchni całkowitej o objętosci otrzymanej bryły jeśli dłuższe wamię trapezu = 4 sqrt{2} .

Proszę o szybką odpowiedz . I jeśli dodałam w złym poscie to przepraszam .-- 30 mar 2010, o 15:18 --sqrt{2} . powinien tu byc pierwiastek z 2
ODPOWIEDZ