Ostrosłup którego przekrojem jest kwadrat.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Sherrax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 16 wrz 2009, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zywiecczyzna
Pomógł: 2 razy

Ostrosłup którego przekrojem jest kwadrat.

Post autor: Sherrax »

W ostrosłupie , którego podstawą jest trójką prostokątny równoramienny o przyprostokątnej 5 , jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy , a dwie pozostałe tworzą z tą płaszczyzną kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki,że \(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) . Przekrój tego ostrosłupa płaszczyzną prostopadłą do podstawy jest kwadratem. Oblicz pole tego kwadratu.

Prosiłbym o jakąkolwiek wskazówkę tej chwili nie potrafię sobie nawet wyobrazić tego przekroju.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Ostrosłup którego przekrojem jest kwadrat.

Post autor: florek177 »

kroisz ścianę skośną prostopadle do podstawy i odcinasz kawałek ostrosłupa z przeciwprostokątna podstawy
ODPOWIEDZ