podstawy trapezu równoramiennego maja dlugości 7 i 3
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 17:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
podstawy trapezu równoramiennego maja dlugości 7 i 3
podstawy trapezu równoramiennego maja dlugości 7 i 3, a kat ostry trapezu ma miarę 60 stopni. oblicz objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu trapezu wokół prostej zawierajacej dłuższą podstawę.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
podstawy trapezu równoramiennego maja dlugości 7 i 3
Figura ta składa sie z 2 stożków i walca. V stożków=
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \frac{1}{3} \pi (2 \sqrt{3}) ^{2} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ V=16 \pi}\)
\(\displaystyle{ V _{w}= \pi (2 \sqrt{3}) ^{2} \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ V _{w}=36 \pi}\)
\(\displaystyle{ V _{c}=52 \pi}\)
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \frac{1}{3} \pi (2 \sqrt{3}) ^{2} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ V=16 \pi}\)
\(\displaystyle{ V _{w}= \pi (2 \sqrt{3}) ^{2} \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ V _{w}=36 \pi}\)
\(\displaystyle{ V _{c}=52 \pi}\)