ostrosłup prawidłowy czworokatny
ostrosłup prawidłowy czworokatny
Dach altanki ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokatnego o wymiarach: 2,9m x 2,9m x 4m. Ile m^2 papy nalezy zakupić na pokrycie tego dachu? Dolicz 10% papy na łączenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 15:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
ostrosłup prawidłowy czworokatny
Liczysz wysokość trójkąta, który jest ścianą boczną ostrosłupa...
\(\displaystyle{ h ^{2}=4 ^{2}+1,45 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2}=16+2,1025}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{18,1025} \approx 4,25}\)
Teraz pole tej ściany...
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 2,9 \cdot 4,25}\)
\(\displaystyle{ P=6,1625}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 6,1625=24,65}\)
Doliczamy \(\displaystyle{ 10 \% ...}\)
\(\displaystyle{ 110 \% \cdot 24,65 \approx 27 m ^{3}}\)
Pominęłam jednostki, które trzeba oczywiście dopisać...
\(\displaystyle{ h ^{2}=4 ^{2}+1,45 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h ^{2}=16+2,1025}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{18,1025} \approx 4,25}\)
Teraz pole tej ściany...
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 2,9 \cdot 4,25}\)
\(\displaystyle{ P=6,1625}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 6,1625=24,65}\)
Doliczamy \(\displaystyle{ 10 \% ...}\)
\(\displaystyle{ 110 \% \cdot 24,65 \approx 27 m ^{3}}\)
Pominęłam jednostki, które trzeba oczywiście dopisać...