graniastosłup prawidłowy trójkatny
graniastosłup prawidłowy trójkatny
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Przekątna boku wynosi 10, kąt między przekątna boku a podstawwą wynosi 60 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 14:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łdź
- Pomógł: 1 raz
graniastosłup prawidłowy trójkatny
z własności trójkąta prostokątnego o kątach 30,60 i 90 stopni wiemy że bok leżacy na przeciwko kąta 30 stopni jest równy a, 60-a\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i 90 (przeciwprostokątna)=2a. zatem krawędź podstawy wynosi a=5, a wysokosć graniastosłupa h=5\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
P\(\displaystyle{ _{c}}\)= 2*\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)+ 3*ah
pozdrawiam
P\(\displaystyle{ _{c}}\)= 2*\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)+ 3*ah
pozdrawiam