a=12dm krawedz podstawy
c=18dm krawedz boczna
ppc i objetosc ostroslup prawidlowy czworokatny
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 13:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: police
- Podziękował: 2 razy
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
ppc i objetosc ostroslup prawidlowy czworokatny
mając daną krawędz podstawy wyliczasz przekątną podstawy, połowa jej i wysokość tworzy pewien związek \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2}d) ^{2} + H^{2} = 18^{2}}\)
wyliczasz H i masz juz wysokość.
Następnie...
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p} \cdot H= \frac{1}{3} \cdot a^{2} \cdot H}\)
wyliczasz H i masz juz wysokość.
Następnie...
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p} \cdot H= \frac{1}{3} \cdot a^{2} \cdot H}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 13:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: police
- Podziękował: 2 razy
ppc i objetosc ostroslup prawidlowy czworokatny
tak tylko ze ja mam podane dane w dm i nie wiem teraz czy to zamieniac czy jak... ;/-- 29 mar 2010, o 16:27 --wyliczylam jakosc wszytsko do wzoru popodstawialam policzylam tez potem z pitagorasa i wyszly mi kolosalne cyfry np objetosc wyszla mi 35.328
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 13:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: police
- Podziękował: 2 razy
ppc i objetosc ostroslup prawidlowy czworokatny
wlasnie o to chodzi ze nie umiem wogle do tego podejsc:( licze a jako bok kwadratu czyli Pp = 12 do kwadratu czyli 144 potem z twierdzenia pitagorasa wyliczam h czyli 6 kwadrat plus 18 kwadrat wyliczam ze h ma 360 potem objetosc 1/3Pp razy h czyli 1/3 razy 144 razy 360 co daje 17.280. jakis koszmar. potem aby policzyc Ppc to 1/2 12 razy 360 to 2160 juz nawet nie podchodze do policzenia Pppc bo moje nerwy juz tego nie wytrzymaja:(
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
ppc i objetosc ostroslup prawidlowy czworokatny
\(\displaystyle{ 2 \cdot 12^{2}= d^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} d^{2}+ H^{2}= 18 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{252}}\)
\(\displaystyle{ V=288 \sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2} = 18^{2}- 6^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=4 \cdot \frac{1}{2} \cdot a \cdot h=144 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{p} + P_{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} d^{2}+ H^{2}= 18 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{252}}\)
\(\displaystyle{ V=288 \sqrt{7}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= a^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2} = 18^{2}- 6^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}=4 \cdot \frac{1}{2} \cdot a \cdot h=144 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= P_{p} + P_{b}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 13:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: police
- Podziękował: 2 razy