ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
joasska18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 15 sty 2009, o 12:07
Podziękował: 6 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: joasska18 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 st. , a wysokość bryły jest równa 4 cm. Jaka jest wysokość podstawy tego ostrosłupa?? Proszę o pomoc
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: agulka1987 »

wysokośc ostrosłupa, krawędź boczna i 2/3 wysokości podstawy tworza tr. prostokatny o kacie ostrym 45 stopni, czyli jest to tr. prostokatny równoramienny więc 2/3 wysokości podstawy = wysokosci strosłupa

\(\displaystyle{ \frac{2}{3}h_{p} = 4 \Rightarrow h_{p}= 6}\)
ODPOWIEDZ