Długości krawędzi sześcianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 28 mar 2010, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BIała Podlaska
Długości krawędzi sześcianów.
Suma długości wszystkich krawędzi dwóch sześcianów równa się 12 dm, a suma ich objętości 468 dm3. Znajdź długości krawędzi tych sześcianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Długości krawędzi sześcianów.
oznacz x y długości krawędzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x+8y=12 \\x^3+y^3=468 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8x+8y=12 \\x^3+y^3=468 \end{cases}}\)