kąty równoległoboku

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
RedSun92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 12 razy

kąty równoległoboku

Post autor: RedSun92 »

Oblicz miary kątów równoległoboku, którego boki mają długości 6 cm i 15 cm, a pole jest równe 45 cm^2
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

kąty równoległoboku

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 45=6 \cdot 15 \cdot sin\alpha \\ sin\alpha= \frac{45}{6 \cdot 15}= \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha=30^0}\)
ODPOWIEDZ