Objętość sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
moniczka13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 27 mar 2010, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Objętość sześcianu

Post autor: moniczka13 »

Przekątna sześcianu ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{108cm}}\). Oblicz objętość tego walca
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Objętość sześcianu

Post autor: Lbubsazob »

Podpowiem, że przekątna sześcianu to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), a \(\displaystyle{ \sqrt{108}= \sqrt{36\cdot 3}}\).
moniczka13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 27 mar 2010, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Objętość sześcianu

Post autor: moniczka13 »

czyli \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\) ??
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Objętość sześcianu

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) to bok
moniczka13 pisze:Przekątna sześcianu ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{108cm}}\). Oblicz objętość tego walca
No to się zdecyduj, czy sześcianu, czy walca, bo to tak jakby dwie różne rzeczy
moniczka13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 27 mar 2010, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Objętość sześcianu

Post autor: moniczka13 »

sześcianu przepraszam za pomyłkę (
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Objętość sześcianu

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) to przekątna...
Bok ma 6
\(\displaystyle{ V=a ^{3}=216}\)
Pozdrawiam.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Objętość sześcianu

Post autor: Lbubsazob »

Masz rację Piszę o jednym, a myślę o innym...
ODPOWIEDZ