POWIERZCHNIA PROSTOPADOLSCIANU
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Korczyn
POWIERZCHNIA PROSTOPADOLSCIANU
Rosdzice Ani postanowili odnowic sciany pokoju corki. Pokoj ma ksztalt prostopadloscianu w ktorym stosunek dlugosci krawedzi podlogi wynosi 2:3 , a wzsokosc pokoju jest rowna 2,3 m. Oblicz powierzchnie scian pokoju jesli jego objetosc wznosi 55,2m syeđciennzch - nie odliczamz okien i drzwi . Zapisz obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
POWIERZCHNIA PROSTOPADOLSCIANU
\(\displaystyle{ 55.2m ^{3}:2.3m=24m ^{2}}\)= powierzchnia podłogi
\(\displaystyle{ 2x \cdot 3x=24}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2=4}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3=6}\) krawędzie podstawy
\(\displaystyle{ Pścian=2 \cdot 4 \cdot 2.3+2 \cdot 6 \cdot 2.3}\)
\(\displaystyle{ P=55.2m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x \cdot 3x=24}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 2=4}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3=6}\) krawędzie podstawy
\(\displaystyle{ Pścian=2 \cdot 4 \cdot 2.3+2 \cdot 6 \cdot 2.3}\)
\(\displaystyle{ P=55.2m ^{2}}\)