W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy i wysokość ostrosłupa mają długość 4. Ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy?
Proszę o rozpisanie odpowiedzi krok po kroku
ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 08:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy?
Ten \(\displaystyle{ tg}\) to stosunek wysokości ostrosłupa do \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 08:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy?
to wiem. ale jak liczę to wychodzi mi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy?
Trzeba było od razu napisać co wiesz i z czym masz problem.ja.justyna pisze:to wiem.
Pokaż obliczenia - sprawdzę (odp. w książce jest prawidłowa)ja.justyna pisze:ale jak liczę to wychodzi mi \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 08:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy?
\(\displaystyle{ 2^{2}+ h^{2}=4 ^{2} h=2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot 2 \sqrt{3}= \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{ \frac{4 \sqrt{3}}{3} }
tg \alpha =3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot 2 \sqrt{3}= \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{ \frac{4 \sqrt{3}}{3} }
tg \alpha =3 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy?
W podstawie jest trójkąt równoboczny, wzór na wysokość w trójkącie równobocznym:TheBill pisze:Ten \(\displaystyle{ tg}\) to stosunek wysokości ostrosłupa do \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy.
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)