graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Haju1991 »

Witam, potrzebuje wzór na Pp i Pb tej oto figury. Wzór w jak najprostszej postaci. Mniemam, że Pp to a razy a.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: TheBill »

Sześciokąt foremny składa sie z sześciu trójkątów równobocznych.
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Haju1991 »

hmm z jakich trójkątów? To jest graniastosłup, a nie ostrosłup.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: TheBill »

Mówię o sześciokącie foremnym, a nie o graniastosłupie/ostrosłupie...
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Haju1991 »

wiesz co nie wiem o co Ci chodzi. Zadałem pytanie i liczyłem na odpowiedź. Szukam wzoru na Pp i Pb.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: TheBill »

Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma w podstawie sześciokąt foremny, już chyba wiesz jak policzyć pole podstawy...
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Haju1991 »

nie wiem, nie mam za wiele czasu aby po necie smigac. Nie możesz po prostu napisac. Takie rzeczy miałem w szkole podstawowej i już nie pamiętam.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: TheBill »

Wzór na pole trójkąt równobocznego: \(\displaystyle{ p= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Haju1991 »

a po co mi trójkąt. Wiesz co już powoli gubię się. Nie ma zwykłego wzoru na Pp i Pb w tej figurze?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: TheBill »

TheBill pisze:Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma w podstawie sześciokąt foremny
TheBill pisze:Sześciokąt foremny składa sie z sześciu trójkątów równobocznych.
TheBill pisze:Wzór na pole trójkąt równobocznego: \(\displaystyle{ p= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Pole podstawy \(\displaystyle{ = 6 \cdot \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)

Takie trudne? Z takimi wskazówkami wystarczy pomyśleć...
Haju1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 17 sie 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olszyn
Podziękował: 14 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Haju1991 »

no do tego sam już doszedłem, a Pb to suma pól prostokątów? czyli a*h*6, bo jest 6 prostokątów.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: TheBill »

Po tych wskazówkach napisałeś
Haju1991 pisze: Nie ma zwykłego wzoru na Pp i Pb w tej figurze?
Więc rzeczywiście do tego "doszedłeś"...
Haju1991 pisze:a Pb to suma pól prostokątów? czyli a*h*6, bo jest 6 prostokątów.
Tak.

Używaj latex.htm dla przejrzystości.
ODPOWIEDZ