Witam ,czy moge liczyc na rozwiazanie? Bardzo mi zalezy na tym ,a nie umiem
1. Objetosc graniastoslupa prawidlowego =108.
h -podstawy ; a -podstawy ; H -w takiej kolejnosci tworza ciag geomeryczny. Oblicz dlugosc podstawy.
Bryly zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Bryly zadania
\(\displaystyle{ \frac{a*a*k}{2} *a*k^2=108}\)
\(\displaystyle{ a^3*k^3=216}\)
\(\displaystyle{ (ak)^3=216}\)
\(\displaystyle{ a*k=6}\)
\(\displaystyle{ a \in \{ 1,2,3,6 \}}\)
Jeśli przyjmiemy, że zarówno bok jak i postęp geometryczny są liczbami całkowitymi.
\(\displaystyle{ a^3*k^3=216}\)
\(\displaystyle{ (ak)^3=216}\)
\(\displaystyle{ a*k=6}\)
\(\displaystyle{ a \in \{ 1,2,3,6 \}}\)
Jeśli przyjmiemy, że zarówno bok jak i postęp geometryczny są liczbami całkowitymi.