1. Suma dlugosci krawedzi dwoch szescianow rowna sie 12 dm, a suma ich objetosci 468dm szesciennych. Znajdz dlugosci krawedzi tych szescianow.
2.Jezeli kazda krawedz szescianu przedluzymy o 1 dm, to jego objetosc powiekszy sie o 98 cm szesciennych. Oblicz dlugosc krawedzi szescianu.
sześciany-2 zadaniaa
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
sześciany-2 zadaniaa
No to tak sześcian ma 12 krawędzi. A szuma krawędzi 2 sześcianów = 12 dm.
Objętośc V=\(\displaystyle{ a^3}\) , natomiast 2V = \(\displaystyle{ 468 dm^3}\)
Do 2
mamy wzór na objętośc \(\displaystyle{ V=a^3}\)
jeżeli a zwiększy się o 1 to objętośc zwiększy sie o 98 czyli \(\displaystyle{ (a+1)^3 = a^3 + 98}\)
Objętośc V=\(\displaystyle{ a^3}\) , natomiast 2V = \(\displaystyle{ 468 dm^3}\)
Do 2
mamy wzór na objętośc \(\displaystyle{ V=a^3}\)
jeżeli a zwiększy się o 1 to objętośc zwiększy sie o 98 czyli \(\displaystyle{ (a+1)^3 = a^3 + 98}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 paź 2006, o 07:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
sześciany-2 zadaniaa
no w 1 zadaniu to tylko dane podales, a tam trzeba obliczyc a1 i a2.
a w 2 to wzor, a trzeba tez wynik podac, ja jestem ciemny z matmy ale dzieki za to co napisales, dobre i to
a w 2 to wzor, a trzeba tez wynik podac, ja jestem ciemny z matmy ale dzieki za to co napisales, dobre i to
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
sześciany-2 zadaniaa
no to do 1.
taki układ równań
12a + 12b = 12 dm
\(\displaystyle{ a^3 + b^3 = 468}\)
popróbuj sam trochę chęci i to zrobi się łatwe zobaczysz
taki układ równań
12a + 12b = 12 dm
\(\displaystyle{ a^3 + b^3 = 468}\)
popróbuj sam trochę chęci i to zrobi się łatwe zobaczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 paź 2006, o 07:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
sześciany-2 zadaniaa
a do szescianu i b to pozniej wyjdzie wzor skrocengo mnozenia? probowalem i mi nic nie wychodzi:(