Podstawą graniastosłupa jest romb.
Podstawą graniastosłupa jest romb.
Podstawą graniastosłupa jest romb o boku 4 i kącie ostrym 30 stopni. Krótsza przekątna rombu tworzy z przekątną graniastosłupa kąt 60 stopni. Oblicz V graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2010, o 18:16 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Podstawą graniastosłupa jest romb.
\(\displaystyle{ d=4}\)
\(\displaystyle{ P_p= \frac{4^2*\sqrt{3}}{4}*2=8\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=d*\sqrt{3}=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=4\sqrt{3}*8\sqrt{3}=96}\)
\(\displaystyle{ P_p= \frac{4^2*\sqrt{3}}{4}*2=8\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=d*\sqrt{3}=4\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=4\sqrt{3}*8\sqrt{3}=96}\)